Vilken upplevelse att åka till Crufts !

Jag måste bara få berätta för er som inte varit på Crufts och tävlat med era hundar. Det är en upplevelse utan dess like att få ställa sin hund i England och att man måste kvala dit för att få tävla. Atmosfären är så annorlunda och ringside känns kanske lite kallt en stund, men sen lossnar det nog en hel del. Man måste vara lite framåt själv för att öppna upp lite mellan engelsmännen och sig själv.

I år så åker jag och Nisse åter på denna resa tillsammans och skall tävla igen. I år är vi sponsrade och jag återkommer mer om det när vi kommer hem från Crufts. Med mig på resan har jag Carola som är Nisses uppfödare och kennelägare till Camalis. Sen har jag min faster Jaana med mig på plats. Helt underbart att få dela detta även med henne då vi har åkt på så många utställningar under åren. Sen har vi Paulina som har Hunden Pixi som är min uppfödning, men Paulina är valpköpare till Carola då Carola tog in Pixi i hennes kennel och la Pixi på foder hos Paulina. Helt underbart .

Sen kommer även Victoria att komma till Crufts med Kingen och tävla även han min uppfödning. Väl i England skall vi möta upp Aileen och Heather som köpte lilla Ida av mig och även skall ställas på Cruft. Så tre av mina egna uppfödningar tävlar och min egen lilla hane Nisse från kennel Camalis.

Tack ni som stöttar mig och åker med mig på denna resa. Fjärilar i magen och ett toppenhumör så skall denna resa nog bli riktigt bra.

Jag skrev förra året en text angående att åka till Crufts som jag ville ha med i Notis bladet som aldrig kom med så jag lägger den med på denna blogg nu så du som skall åka kan titta på den så du vet hur du skall gå till väga och vad du dka tänka på.

Ha en toppen vecka alla och va rädda om er. Idag fick jag veta att Himlen fått en ängel pga Cancer. Alla mina tankar går till hans familj och Fru.

Nu åker vi till Crufts !

Detta skrev jag förra året 2014, men det kom inte med i Notisbladet Kanske kan vara en hjälp på vägen !

Att ställa i stora Stockholm och vinna med min Nisse i junior Klassen december 2014 kändes helt galet roligt. Det var 21 st Dvärgpinscher som gjorde entre i Junior Klassen. Nisse blev Svensk Junior vinnare 2014. Och med det så blev han Crufts kvalificerad. Vad innebar detta för oss. Några dagar senare så har jag förstått att Nisse vann och att vi var kvalificerade. Min vän Linda ringde till mig och var helt lyrisk i telefonen och talade om att nu har du bråttom Katja du skall till Crufts med Nisse. Innan jag ens förstod det hela så hade jag startat att kolla upp allt vad som jag skulle behöva göra och jag kan säga att min lista blev ganska lång och innan jag ens hade fått rätt information hur jag skall gå tillväga. Nu var det bråttom. Hjälp, jag hade inte skickat in SKK:s ägarpapper på Nisse in till SKK när jag köpte honom från Kennel Camalis. Jag fick eld i baken och mailade alla berörda i SKK och blev jätte bra bemött av SKK som fixade detta till mig via nätet. Hurra vi var på gång och mina dagar räknades ner om jag skulle hinna att få ATC nr i tid.

Vad är ett ATC nr? Jo den behöver du för att kunna få tävla i England. För detta så behövdes det ett ägarintyg med andra ord SKK behöver intyga att du äger din hund på engelska till dem. Mitt i allt detta med fixandet så är det jul och julhelger som bromsar all behandling hos SKK och hos den engelska kennelklubben. Men jag hade redan i förväg mailat dem i England och blev bemött så trevligt och de skulle hjälpa mig via nätet så fort de fick in mina papper och betalningen. Anmälan till Crufts skulle gå ut via nätet 11 Januari 2015. Den 10 Januari kommer mitt ATC nr och jag är så kluven om jag skall åka eller inte. Jag vet i detta ögonblick att resan är dyr och jag blev jätte nervös inför detta. Jag försökte få reda på hur många Dp från sverige hade varit på Crufts men i hela detta så fick jag veta att Nisse och jag är andra paret till Crufts genom tiderna inom Dp i Sverige.Men i all hast så bestämmer jag mig för att åka och anmäla Nisse till crufts. Nu var vi på väg.

Nu börjar ner räkningen inför Crufts och min nervositet är så illa att min mage har vänt sig och jag mår illa varje dag en aning pga nervositet. För att åka till Crufts har inneburit en hel del fixande och ringande och sitta på nätet och leta efter information. Mitt i allt så skriker jag till mig själv – VAD SKALL JAG HA PÅ MIG? Hur kom denna tanke ens upp. Jo alla som har blivit involverade av mig att jag skall åka till Crufts har pratat om hur fina alla är som ställer hund där. Men jag har ju mina kläder som jag känner ger mig tur när vi har ställt vågar jag byta ut dessa kläder eller skall jag satsa även stort här. Nej jag vill ha min lila kavaj med min svarta klänning och så bär vi huvudet högt och ställer oss i ringen har jag tänkte mig. Och så kommer nervositeten igen. Nej jag vågar inte byta kläder eller? Men i vilken tur ordning har jag fått fixa allt till crufts. Min lista ser ut så här som man bör tänka på:

 1. Kvalificering från en av utställningarna som är Crufts kvalificerade i Sverige eller annat land.
 2. Att begära hundägarpapper från SKK på engelska inför Crufts, Detta papper måste finnas med i handlingarna när man skickar in för ATC nr ansökan.
 3. Att söka ATC nr från den engelska kennel klubben. Detta nummer måste man ha för att få tävla i England. Betala i samband med ansökan annars behandlas inte din ansökan.
 4. Kolla med engelska jordbruksverket vad som gäller införsel och utförsel av hund.
 5. Åker man bil så måste man kolla de andra länderna vad som gäller för att åka i dessa länder.
 6. Vi åker från Sverige till Danmark, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike och Eurotunnel till England.
 7. Veterinär för avmaskning för att komma in till Frankrike till England gäller i 5 dagar. Så det blir lagom för våran vistelse. Veterinär för stämpel att hunden är frisk, och denna skall göras av en länsveterinär/distriktsveterinär, en rund stämpel. Vanliga veterinärstationer kan inte ge denna stämpel.
 8. Boka hotell i tid. Ju närmare tiden desto dyrare. Vi hittade boende för 4 personer under 1000 kr.
 9. Boka Eurotunneln för dag/nattpass. 160 Euro för bil 2 hundar och 4 personer tur och retur.
 10. Räkna ut de städerna/länderna du åker genom för bra vila och mat. Var gärna flera chaufförer. Kolla klipp från Youtube hur man skall åka bil i England. Kan vara marigt detta med vänstertrafiken. Det är viktigt att kolla till höger i rondellerna.
 11. Glöm inte att ta med alla papper och pass på resan. Se till att ni kan åka bekvämt i bilen och se till att hundarna har bra med utrymme.

Detta är min lilla guide för att åka till Crufts och tänka på allt innan. Hur det är i Crufts och hur man går till väga och vad som finns där kommer komma efter vår resa. Bilder och filmer kommer jag gärna att dela med mig. Del 2 av detta inlägg kommer.

Nu skall jag försöka lugna ner mig. Kan säga att min nervositet är så illa att vill gråta. Och då har jag tävlat inom större sammanhang innan. Men detta slår allt. Har förstått att denna tävling är jättestor. Enligt statistiken är den ca 18500 hundar från England och ca 3000 hundar från andra länder.

För mig och Nisse känns det som att det finns förväntningar här hemma på oss, men vi har en jätte härlig support från alla som hejar fram oss. Specielt Carola från Kennel Camalis som stöttat oss och ger härlig feedback för det behöver man. Men vi kan säga att vi var där, och har ett minne för livet att ha fått ställa i England på Crufts.

För mig känns det att vi kan ha goda chanser men som alla vet så är det domarens tycke som Nisse behöver och att jag som matte håller mina nerver i styr och jag tror då att vi tar oss genom detta med glans. Så alla ni här hemma får hålla tummar och tår för oss! Det som gör det extra spännande och roligt är att Jag har mina resevänner med mig och Min sambo!Foton och film kommer jag att återkomma med.

Vi ses när vi kommer hem!

Med vänliga hälsningar

Katja Koho

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.